Betonherstellingen van betonrot  

Vele betonherstellingen richten zich op betonrot waarbij het corroderende wapeningsstaal leidt tot afbrokkeling en scheurvorming van het beton. Na een grondige analyse staan onze erkende specialisten garant voor een vakkundige herstelling met BENOR-gecertificeerde producten.

Wat veroorzaakt betonrot?

Onder invloed van de wisselwerking van indringend vocht en CO2, daalt de zuurtegraad van het beton. Beton zorgt van nature voor een passiveringslaag rondom het wapeningstaal.

Wanneer deze passiveringslaag onder een pH van 9 daalt, spreekt men van carbonatatie en begint het wapeningsstaal te roesten. Dit roest zet uit en waar het beton na verloopt van tijd scheurt tot er uiteindelijk stukken beton afbrokkelen.

Daarnaast hebben nog andere factoren een destructieve inwerking op het beton, zoals chlorides, zouten, zuren,… of bijvoorbeeld putcorrosie op het wapeningsstaal. Ook bij een onvoldoende wapeningsdekking, roest de wapening op termijn.

Wanneer je niet tijdig ingrijpt met een structurele betonherstelling, breidt betonrot zich razendsnel uit. Dit leidt – naast het weinig fraaie uitzicht – op termijn onvermijdelijk tot stabiliteitsproblemen.

Wat houdt de betonherstelling in?

Een degelijke betonherstelling richt zich zowel op de oorzaak als de gevolgen.

  1. Bepalen van de te herstellen oppervlakte

Door middel van fenolftaleïne bepalen we tot waar het beton is gecarbonateerd. We kloppen het betonoppervlak af om te bepalen waar het al is losgekomen.

  1. Het verwijderen van het aangetaste beton en vrijmaken van de wapening

Met slijpschijven slijpen we de te verwijderen zone in een veelhoek. Met slaghamers verwijderen we het aangetast beton tot voorbij het carbonatiefront. Dit front ligt mogelijk tot voor, aan of voorbij de wapening.

  1. Wapeningsstaal ontroesten en behandelen

Het corroderende wapeningsstaal behandelen we door het roestende staal volledig te verwijderen en te voorzien van een beschermende coating.

Hierdoor brengen we deze terug in een basische toestand. Deze zorgt voor passivering. Bij putcorrosie – zeer plaatselijke en agressie corrosie te wijten aan de inwerking van chlorides – moeten we de wapening vervangingen. Putcorrosie is gevaarlijk voor het doorroesten van de wapeningsstaaf.

  1. Herstellen van betonconstructies

In een volgend stap herstellen we het beton. Met hoogwaardige herstellingsmortels dichten we manueel we de te herstellen betonoppervlakken. Ook een machinale herstelling met spuitbeton behoort tot de opties in het geval van grote herstellingen.

  1. Aanbrengen van een beschermende en esthetische coating

Indien gewenst werken we het beton af met een esthetisch en carbonatieremmende coating.

Dankzij onze vakkundige aanpak die zich richt op een optimale bescherming, kan de herstelde betonconstructie weer vele jaren mee.